Direct mailen Bekijk certificaten

Collectief opladen met Qcharge

In parkeergarages van appartementsgebouwen zijn de oplossingen voor het opladen van auto’s vaak beperkt. Het noodzakelijke vermogen is vaak niet beschikbaar. Daarnaast kan de bekabeling in het gebouw een groot probleem vormen om vanuit de meterkast alle opladers te kunnen voeden. Eleqtron biedt met het Qcharge concept een unieke oplossing die bestaat uit slimme oplaadpunten en zogenaamde vlakbandkabel.

Oplaadpunten

Met het ZapCharger Pro oplaadpunt van het Qcharge concept is dynamisch laden mogelijk, een unieke en innovatieve technologie. Hierdoor kunt u tot drie keer zoveel elektrische auto’s opladen in vergelijking met traditionele opladers! Dit kan door smart vermogensbeheer: de automatische verdeling van het beschikbare vermogen over meerdere oplaadpunten. Hierdoor wordt het vermogen optimaal gebruikt. Daardoor heeft u in alle omstandigheden, samen met de andere bewoners, een optimaal opgeladen accu. De technologie hiervoor is al ingebouwd in het oplaadpunt.

De Qcharge oplaadpunten zijn van Zaptec, een innovatieve producent in oplaadtechnologie. Zaptec komt uit Noorwegen, een land dat wereldwijd vooroploopt met de verkoop van elektrische voertuigen. Zo was een derde van alle verkochte auto’s in 2018 in dat land elektrisch.

Flexibele oplossing

Het ZapCharger Pro oplaadpunt vormt als onderdeel van het Qcharge totaalconcept een bijzonder flexibele oplossing: één type dat geschikt is voor alle auto’s. Daarnaast wordt het oplaadpunt standaard geleverd met een backplate. Deze kan vooraf worden gemonteerd. Als de installatie gereed is, kan het oplaadpunt eenvoudig op de backplate worden geklikt. Uw installateur, van Ginderen bv, kan daarna het geheel instellen en activeren. De toepassing van de backplate is tevens gemakkelijk bij een defect: u kunt direct een ander oplaadpunt inklikken.

Vlakbandkabel

Met Qneqt vlakbandkabel is het mogelijk om alle parkeerplaatsen in een garage te ontsluiten voor elektrisch laden. Zoals de naam het al zegt, is dit een vlakke kabel waarop met speciale aftakdozen op ieder gewenst punt een aansluiting gerealiseerd kan worden.

Dit is een beproefde techniek die al decennia wordt toegepast in de bouw en industrie en voldoet aan alle noodzakelijke normen.

Collectieve oplossing

Qcharge wordt met de unieke vlakbandinstallatie veelvuldig toegepast als een eenvoudige en collectieve oplossing voor het opladen in parkeergarages. Vaak is dat bij een gebouw met appartementen (voor een Vereniging van Eigenaren, VvE) en bij kantoren. Dankzij het vlakband kan de elektrotechnische installatie eenvoudig worden aangepast en het aantal oplaadpunten uitgebreid. Daarmee wordt met een beperkte investering voor de VvE aanzienlijk meer laadcapaciteit gerealiseerd.

Kostenverrekening met E-flux

Het Qcharge concept werkt samen met E-Flux wat betreft de verrekening van laadkosten. Dit kan centraal binnen de VvE worden geregeld. Dankzij deze samenwerking kunnen de Qcharge oplaadpunten met elke aanbieder van laadpassen gebruikt worden.

Daarom wordt er voor Qcharge gekozen:

 • Eén type oplaadpunt dat geschikt is voor alle auto’s.
 • Tot drie keer zoveel elektrische auto’s opladen in vergelijking met traditionele oplossingen.
 • Smart oplossing: automatische verdeling van beschikbare vermogen over meerdere laadpalen.
 • In alle omstandigheden, samen met andere bewoners, een optimaal opgeladen accu.
 • Indeling parkeerplaatsen kan ongewijzigd blijven.
 • Automatische verrekening van laadkosten binnen de VvE, met E-Flux.
 • Elektrische beveiligingen ingebouwd in oplaadpunt.
 • App beschikbaar voor monitoring oplaadsessies en stroomverbruik.
 • Handig cloudplatform beschikbaar voor de beheerder.
 • Productgarantie van 5 jaar indien van GINDEREN bv de installatie heeft verzorgt.
 • Ondersteuning met support en onderhoud.

Qcharge in Numansdorp           Qcharge parkeergarage

Veelvoorkomende vragen over Qcharge en collectief laden:

Kan ik als bewoner op ieder moment aansluiten?

Ja. Omdat de installatie in één keer compleet kan worden aangelegd, kan een bewoner op ieder moment daarna aansluiten. Het oplaadpunt kan binnen een paar uur worden opgeleverd.

Kan ik als bewoner mijn gereserveerde parkeerplaats behouden?

Ja. De Qcharge installatie wordt doorgaans in één keer over alle parkeerplekken uitgelegd. Eenieder krijgt dezelfde installatie. Hierdoor kunt u gewoon uw parkeerplaats behouden.

Is mijn auto de volgende dag opgeladen?

U kunt de volgende dag weer op pad met een voldoende opgeladen accu. Het oplaadvermogen wordt bij Qcharge smart verdeeld over de oplaadpunten. Er wordt hierbij rekening gehouden met de accucapaciteit en laadbehoefte per voertuig en met mogelijke voordelige stroomtarieven.

Ik heb geen elektrisch voertuig, waarom zou ik meedoen?

Met Qcharge bent u met geringe kosten voorbereid op toekomstig elektrisch rijden. U neemt deel aan een collectieve oplossing. Net als bijvoorbeeld een lift en de verlichting voor het gehele gebouw. Elektrisch rijden neemt enorm toe in Nederland. Met de Qcharge installatie bent u in één keer klaar voor de toekomst: eenvoudig uit te breiden en flexibel.

Is het technisch complex?

Nee, de Qcharge installatie is erg eenvoudig. Deze bestaat uit een lengte ‘vlakbandkabel’ met aansluitingen en het oplaadpunt. In de elektriciteitskast is doorgaans een Qcharge PLC-module of een wifi aansluiting nodig. Meer is het niet. De installatie kan eenvoudig over de gehele parkeergarage worden aangelegd.

YouTube video

Op YouTube is een video te zien over Qcharge. Hiermee wordt de installatie verduidelijkt.

Support en Onderhoud

Voor Support en Onderhoud kunt u contact opnemen met van Ginderen bv, oplaadpunt@ginderen.nl

Laadkosten verrekenen binnen de VVE

Als VvE zit u er niet op te wachten om ook nog eens hoge maandlasten te hebben voor een backoffice abonnement. Daarom kunt u bij een abonnement van E-Flux de volgende kosten verwachten:

Kosten

Alle laadsessies worden automatisch verrekend en maandelijks uitbetaald aan de VvE. Als VvE betaalt u voor dit abonnement niets. De kosten liggen bij de bewoner.

Bewoner gebruikt E-Flux laadpas

Met een E-Flux laadpas kan de bewoner zijn laadpunt aktiveren. Maandelijks wordt de bewoner, rechtstreeks, voor de geladen kosten gefactureerd.

Bewoner gebruikt een andere laadpas

Als de bewoner al een andere laadpas gebruikt dan wordt het ingestelde kWh-tarief vermeerderd met een variabel tarief van € 0,02 excl. btw. Het totale tarief x het aantal geladen kWh wordt naar de laadpasleverancier gefactureerd. Deze organisatie factureert het bedrag vervolgens naar de eigenaar van de laadpas (bijvoorbeeld de bewoner). Als de bewoner van het VvE abonnement van de E-Flux laadpas gebruik wil maken, dient de bewoner dat bij E-Flux aan te vragen. Dit abonnement heeft een looptijd van 12 maanden.

24/7 support vanuit E-flux

E-Flux kan vanuit de backoffice alle laadpalen inzien. Mocht een bewoner een probleem ervaren met de laadpaal, zoals het vastzitten van een kabel, dan kan E-Flux 24/7 gebeld worden. De helpdesk verleent de eerstelijns support. Blijkt er iets in de hardware fout te zijn? Dan wordt het probleem afgestemd met de betreffende installateur.